Brutalbänk

Ett av de mer mytomspunna magträningsredskapen är den så kallade brutalbänken. Precis som namnet antyder står den den för ”brutalt” intensiva och tuffa övningar.

Vad är en brutalbänk?

Det handlar inte om bänkpress vilket vissa felaktigt kan tro. Istället är det en sorts situps där du hänger ner med hela kroppen, bortsett från smalbenen som är fixerade horisontellt. Den har vissa likheter med en situpsbänk och den stora skillnaden med brutalbänken är att lutningen är helt vertikal, vilket också gör det mycket tuffare (och brutalare).

Du kanske känner igen brutalbänken från Rocky 4, när han tränar i en lada i Ryssland för att tävla mot Ivan Drago? Se videoklippet här under för en bra instruktion till hur man kan träna på en brutalbänk:

Olika variationer på övningar

Den vanligaste övningen man gör i en brutalbänk är ”vanliga” situps/crunches. Men du kan också med fördel mixa upp och göra sneda crunches. Sen kan du också variera hur djupt ner du går och hur högt du sedan avslutar rörelsen. Man måste inte alltid starta från bottenläget och sen gå hela vägen upp utan variation är att föredra (som i all form av träning). Är man stark och vill få extra hård träning kan man även hålla i en viktskiva eller liknande.

Om du undrar vad som är bra eller dåligt när det kommer till repetitioner så kan vi nämna att elithockeyspelare i NHL förväntas klara av 30 stycken för godkänt resultat, källa.

Att köpa en brutalbänk

Vill du köpa en för att få lika intensiv magträning i hemmet som Rocky? Det är ett ganska ovanligt träningsredskap så utbudet i de svenska träningsbutikerna är begränsat. Men vi har valt ut den modell vi anser vara allra bäst och mest prisvärd:

Master Fitness – Brutal Silver

Den bästa brutalbänk från master fitness

Detta är den bästa brutalbänken att köpa enligt oss. Den har precis vad man behöver för att få den där intensivt brännande magträningen.

Den är också prisvärd då många andra modeller kostar upp mot 20000 kronor, vilket kan tyckas vara på tok för dyrt för en relativt enkel metallkonstruktion.

Läs mer och se aktuellt pris hos FitnessTemplet eller Sportgymbutiken!

Lycka till med magträningen och om ni har egna erfarenheter och tips när det kommer till brutalbänkar, hör gärna av er! Då kanske vi kan lägga till er information här på sidan.